Pages

Tuesday, April 26, 2011

7 Wasiat Raja-Raja MelayuMesti korunk pernah dengar pasal Wasiat3 Raja-Raja melayu kan, sumo sekali ada 7 wasiat yang diberi untuk semua Kaum melayu itu sendiri tapi apakah terjadi dengan bumi Malaysia ini sekarang, yeah orang melayu berblogger macam aku, orang melayu tak mahu memajukan negara sendiri , orang melayu bergaduh sesama sendiri dan orang melayu sangat tidak berpuas hati sesama sendiri


Yang ada hanya orang yang ingin kan kuasa untuk menahluki bumi MALAYSIA ini, Kalo korunk tahu kan, Malaysia sekarang dilanda wabak penyakit Revenge yang teruk,..Cis malas cakap pasal politik..


Jadi aku disini, ingin ingat kan korunk tentang wasiat2 yang telah diberikan kepada semua anak melayu di Malaysia ini serta sabah dan serawak.


Pada tarikh 5 Ogos 1957, Duli2 Yang Maha Mulia sembilan Raja-Raja melayu sebagai Raja pemerintah dari empat "Negeri Melayu Bersekutu" dan lima "Negeri Melayu Tidak Bersekutu" , telah memberikan perkenan menurunkan tanda tangan persetujuan kepada pembentukan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu dengan memahat Tujuh Wasiat Raja-Raja Melayu yang berbunyi:
"Kami wasiatkan kepada zuriat keterunan kami tujuh perkara yang mama jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya ,selama itu lah kamu akan aman dan damai dan selamat sejahtera ,"


Tujuh perkara itu ialah


Pertama:
Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung Persekutuan Tanah Melayu (malaysia)

kedua:
Kami isytihatkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpa untuk anak cucu kamu , selain gunung-ganang , tasik dan hutan simpan, Tanah Simpanan Melayu sehingga nisbah 50 peratus , selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum yang lain.

ketiga:
Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kami serta harta milik kamu, kami tubuhkan Rejiman Askar Melayu selain untuk membanteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

keempat:
Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kedaulatan raja-raja Melayu memerintah negara ini.

kelima

Kami isytiharkan Islam adalah agama Persekutuan.


keenam

Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah bahasa Melayu.


ketujuh
Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada raja-raja Melayu untuk melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan kepentingan sah kaum-kaum lain (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

Jadi , tak payahlah korunk berebut sangat dan bertikam lidah antara satu sama lain, sebab kita semua keturunan melayu dan kini generasi baru ini pun sudah teruk.

Kita saling meningat satu sama lain , dan untuk diri aku juga

penipuan semata

Aku pernah menyintai seorang perempuan tapi aku ditinggalkn sebab ada lelaki laen disebalik diri perempuan itu..Jika dlu aku simpan gambar bersamanya dalam laptop sahaja , tak pernah aku sebarkan dalam facebook sebab ia akan memalukan..

Memalukan bukan sebab apa, Mulut orang kita tak boleh kawal jadi better simpan untuk personal..Tapi kini , bila aku tengok profile perempuan itu..Woah bahagiannya mereka bergambar sambil berpegang tangan dan berpeluk..

Heys its bullshit, aku jaga perempuan itu supaya orang tak kampung tak cakap benda2 buruk dan sekang perempuan itu tunjuk bertapa bahagianya dia...


Dia tinggalkan aku sebab aku study, sebab study aku kena tinggal..Its fine..Aku sedar aku bukan lelaki baik pun,  aku busy untuk masa depan dan ia dikatakan sebagai benda yang memutuskan keadaan..X pernah dulu aku mcj orang len selain perempuan itu ..

Mcj pun dengan rakan2 sahaja , itu pun tak lama..Orang macam aku memang tak handsome , tak lah sweet sangat , tak lah baik sangat..Aku just insan biasa sahaja jadi insan biasa yang begini memang tak layak untuk berkasih..

Memang benar, dulu lebih baik aku ikut diri aku, yes aku menyintai ibu aku sorang sahaja ..Demi ibu aku sanggup lupakan semua demi ibu..

Yes aku ingkar cakap ibu sebab aku sayangkan dia dulu tapi kini..Its bullshits..

P.s : berhati3 dengan diri aku, mungkin aku pembunuh mungkin aku perogol mungkin aku orang jahat tapi sebenarnnya aku ahmad danial bin ali , anak jati johor dan anak kepada Tuan Ali ...

Gambar mu aku padan , gambar kenangan sumo ku padam sebab its bullshit dan itu penipuan semata3

Senyum Keluar Dewan Exam


Semalam dan 8pagi td aku begini

tapi 

pukul 11 td 

aku 


senyum + ketawa sebab


aku tengok 

kat Dm Pasik salah uitm perak

Terbahak2 aku ketawe tengok
biar lah orang tengok aku gelak

sebab aku dah lame tak gelak

tambahan pula


Apa yang aku bace semalam akhirnye keluar exam tadi
alhamdulillah

Muke Cumel Hero Lah

‎(●*∩_∩*●) ╠╬╬╬╬╬〠╬╬╬╬╬╣ (*^ -^*) (-'_'-)(◡‿◡✿) (◡‿◡✿) (◕‿◕✿) (✖╭╮✖) (≧◡≦)(✿◠‿◠) (◑‿◐ )(◕‿- )✖‿✖ ಠ_ಠ (╥_╥) (╯_╰)(╯3╰) (╯▽╰) (⊙▂⊙) (∪ ◡ ∪) (≧ω≦) o(≧o≦)o ٩(-̮̮̃-̃)۶ <(((((((((((((( (◕‿◕)⊰ ◤(¬‿¬)◥ ♥╣[-_-]╠♥ ¯\(©¿©)/¯ (x(x_(X_ x (O_o)x_x)_X)x)\m /^.^\ m /(~▽)~(6ω6)(6?6)(◑O◐)(¬▂¬)(a❤‿❤a)(✿ ♥‿♥)(a♥‿♥a)(^o❤‿❤)^o٩(͡๏̯͡๏)۶٩(-̮̮̃•̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶(a◕‿◕a)(╯5╰,)‹(•¿•)› d|-_-|b d(-_-)b (⊙_◎) (─‿‿─) (⋋▂⋌)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...