Pages

Monday, March 28, 2011

Aku tergolong dalam golongan Munafik

Salam semuanya ..sedang2 dok sidai kaen tadi ada awek uh nunding jari dekat aku.Oh god..aku lupe pkai baju mase sidai kain..Ops nampak lah perut aku yang tak berape sexy nie...Ah lari dari tajuk nie..

Teringat akan ciri2 orang munafik ..Oh kite semua hampir termasuk dalam golongan munafik lah..Ops bukan aku nak tuduh korunk sumo manafik tapi banyak perkara yang kita lakukan untuk terjebak or tergolonglah kan dalam golongan MUNAFIK  nie kan2...

“Empat sifat, siapa yang bersifat dengannya bererti ia seorang munafik yang nyata, dan siapa yang mempunyai salah satu dari sifat-sifat itu bererti ia mempunyai satu sifat munafik sehingga ia meninggalkan sifat itu iaitu : Apabila bercakap ia dusta, apabila berjanji ia mungkiri, apabila ia mematerikan perjanjian ia cabuli perjanjian itu dan apabila berbalah (bertengkar) ia sentiasa ingin menang.” 

(Riwayat oleh al’Syaikhan dari Ibn ‘Amr)


Hadis ini menyebut empat sifat munafik:
1. Khianat amanah iaitu mencabul dan mengkhianati amanah2 yang wajib dipelihara dan meremeh-temehkan amanah yang diberikan padanya atau tidak menunaikan tugas dan tanggungjawab dengan sebaik-baiknya yang diserahkan padanya, kerja dengan sambil lewa dan ia gunakan amanah yang diberikan kepadanya untuk mendapatkan kepentingan diri dan keluarganya.
2. Bercakap bohong. Membuat penjelasan, kenyataan dan penerangan yang dusta atau seakan-akan dusta samada dengan lisan atau tulisan, memutar belit dan memesongkan keterangan yang sebenar, mengubah dan menokok tambah kenyataan untuk disesuaikan dengan seleranya, membuat kempen-kempen atau promosi-promosi dusta dan propaganda liar dan segala bentuk penyelewengan kata-kata dan bicara termasuk membesarkan yang kecil dan memperkecilkan yang besar.
3. Mencabul janji-janji yang diikrarkan dan mencabul perjanjian yang dipersetujui bersama.
4. Ingin menang dalam pertengkaran walaupun terpaksa menegakkan benang yang basah atau terpaksa membawa saksi yang palsu bagi menguatkan hujahnya.
Semua sifat-sifat munafik yang tersebut itu boleh menimbulkan kesan yang amat buruk kepada ketenteraman masyarakat manusia, malah boleh menimbulkan huru-hara dan perpecahan dan boleh menghilangkan rasa kepercayaan terhadap satu sama lain yang merupakan batu asas bagi kerukunan sesebuah masyarakat yang padu dan kukuh, selagi mana ada manusia serupa ini dunia ini tidak akan aman tenteram.

sumber :Nurjehan wp
Woah panjang lebar penjelasan nurjehan nie..Ku nak terangkan takot salah jadi aku pun kopypaste lah yer.Maap nurjehan nk tunggu awak blas mmg lambat jadi sye Plagrism jwk lah yer..Niat berkongsi sahaja..
Da: jangan tiru aku dan jangan buat selalu benda nie ..Dosa menciplak yer

Hurmm..Risau kan sebab benda ini ada dalam kehidupan harian kita lah kan jadi kena lah paham2..Saling mengingati sahaja..Salam

GEGAR BLOGGER BARU BEN ASHAARI


Tak suke sangat cume nak join segmen bro jewk
jangan marah yer bro [gurau kasar ]

Mengapa jadi blogger ?
Ntah sebab mula buat blog adalah untuk kerja kursus time dip yang tak abis dulu..Hahha..pas2 dah lame tak bukak than jumpe kawan yang bertitle blogger.Tengok macam shook..Penat da tulis update status kat fb benda2 yang nak kongsi tapi orang tak nak tau.uh lah jalan ceritanya...

blog yang wajib aku singgah setiap hari 

That all..Thanks 4 the segmen..

Layan Stim

"Aku karate pedang aku di dalam kereta aku sebab diri aku seorang ninja"

Malam2 gini memang shook oh layan benda pelik2 gini...Sedang jalan2 tengok kat Dashboard nampak entry mat gebu yang dok berasap tak kira masa jek uh..Macam2 ada deh...Mat gebu dok mention name Azfar nie..wohh sungguh menarik bila datang blog dia..sungguh pelik giler tapi cool..sangat seronok baca blog dia nie..

Kalo korunk pagi2 gini tak tahu buat apa meh lah datang sane buat mcam kawe nie..Hahha..Jadi kelatan plak kejap..

Try tengok apa jadi kat korunk plak nanti yer!

mau try macam maner tarikh lahir korunk jadi kelakar , klik sini ekh silap2 sini lah..

Muke Cumel Hero Lah

‎(●*∩_∩*●) ╠╬╬╬╬╬〠╬╬╬╬╬╣ (*^ -^*) (-'_'-)(◡‿◡✿) (◡‿◡✿) (◕‿◕✿) (✖╭╮✖) (≧◡≦)(✿◠‿◠) (◑‿◐ )(◕‿- )✖‿✖ ಠ_ಠ (╥_╥) (╯_╰)(╯3╰) (╯▽╰) (⊙▂⊙) (∪ ◡ ∪) (≧ω≦) o(≧o≦)o ٩(-̮̮̃-̃)۶ <(((((((((((((( (◕‿◕)⊰ ◤(¬‿¬)◥ ♥╣[-_-]╠♥ ¯\(©¿©)/¯ (x(x_(X_ x (O_o)x_x)_X)x)\m /^.^\ m /(~▽)~(6ω6)(6?6)(◑O◐)(¬▂¬)(a❤‿❤a)(✿ ♥‿♥)(a♥‿♥a)(^o❤‿❤)^o٩(͡๏̯͡๏)۶٩(-̮̮̃•̃)۶٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶(a◕‿◕a)(╯5╰,)‹(•¿•)› d|-_-|b d(-_-)b (⊙_◎) (─‿‿─) (⋋▂⋌)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...